"Leren met plezier en met plezier leren!"
Onderwijs is veel meer dan het overdragen van kennis, vaardigheden en het klaarstomen voor de maatschappij. Onze school heeft ook een maatschappelijke opdracht en wordt geacht een bijdrage te leveren aan de samenleving en de directe omgeving. De openbare school vervult haar taak vanuit de kernwaarden als vrijheid, gelijkheid, solidariteit, respect, tolerantie en emancipatie.
OBS Wereldwijs wil een kindgerichte school zijn. De school draagt zorg voor de totale ontwikkeling van elk kind dat aan haar wordt toevertrouwd.
Ieder kind zichzelf moet kunnen zijn. Een kind hoeft zich niet te meten aan andere kinderen of aan de omgeving. Een kind mag zich ontwikkelen volgens zijn eigen maatstaven. Kernwoorden als relatie, autonomie en competentie nemen een wezenlijke plaats in binnen de uitvoering van het onderwijs en de opvoeding op Wereldwijs. Wij hopen zo bij te dragen aan de groei van een gelukkig, zelfstandig, zelfbewust mens dat samen met anderen kan en wil presteren. Wij willen ook een basis leggen voor levenslang leren met elkaar. Dit leren moet een bijdrage leveren aan persoonlijk geluk en aan een betere samenleving.
Relatie….je hoort erbij!
In de relatie met onze kinderen betekent dit dat wij luisteren naar wat zij ons te vertellen hebben, dat wij interesse tonen voor hun belevingswereld. Op die manier tonen wij respect, accepteren en waarderen wij ieder kind zoals het is. Kinderen ontwikkelen zo vertrouwen.
Wij streven ernaar dat kinderen in die vertrouwelijke sfeer met elkaar praten en de dialoog met elkaar aangaan over allerlei onderwerpen om op die manier hun eigen zienswijzen rijker te maken. We leren kinderen om met elkaar samen te werken. Er ontstaat dan ook de onderlinge relatie tussen kinderen.
Natuurlijk vertellen wij onze kinderen ook dat er regels zijn op school. Wij noemen dat gedragsverwachtingen. Wij vertrekken vanuit de idee dat alle kinderen zich goed willen gedragen. Goed gedrag kan geleerd worden en derhalve steken we daar veel energie in. We zorgen voor goed voorbeeldgedrag en belonen positief gedrag, maar er wordt ook wel eens een kind gestraft.
Autonomie….je kunt al veel zelf!
Wij benaderen kinderen ook vanuit respect voor de eigen autonomie. Ieder kind is in staat om zelfstandig initiatieven te nemen en keuzes te maken. Ieder kind is in staat om verantwoordelijkheid te dragen voor die genomen beslissingen. Het liefst wil het kind dat in samenwerking met andere kinderen.
Al vanaf de kleutergroepen houden we rekening met deze behoeften in onze manier van werken. Wij denken dat leerlingen minder afhankelijk worden van de meester of de juffrouw wanneer ze in staat gesteld worden om zelf kleine problemen aan te pakken en met elkaar na te denken over oplossingen. Het is voor de motivatie van kinderen belangrijk dat zij zelf sturing kunnen geven aan hun leerproces. Gedurende de dag of de week zijn kinderen dan ook regelmatig in de gelegenheid om keuzes te maken.
Competentie….je kunt al heel wat!
Wij vinden het belangrijk dat alle kinderen handelen vanuit een gevoel van competentie. Wij richten ons onderwijs zo in dat kinderen zicht krijgen op hun eigen mogelijkheden en leren daar tevreden mee te zijn. Elk kind heeft zijn eigen talenten. Elk kind is op zijn eigen specifieke manier knap. Het is goed als een kind zijn talenten kent en benut. Op deze manier is het kind vervolgens in staat zelfvertrouwen op te bouwen en een gevoel van eigenwaarde uit te breiden. In onze school mogen kinderen fouten maken. Fouten maken en leren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je kunt als kind alleen maar groeien als je leert terugkijken op die fouten, op je eigen handelen en gedrag.