Op Wereldwijs proberen we een goed evenwicht te vinden in het aanleren van kennis, het aanleren van praktische vaardigheden en het stimuleren van de persoonlijke ontwikkeling. Wij willen daarbij geen onderscheid maken tussen belangrijke en minder belangrijke vakgebieden. Natuurlijk is het zo dat er meer tijd besteed wordt aan de vakgebieden taal, rekenen en lezen. Zij vormen namelijk de basis voor alle andere vakgebieden. Naast taal, rekenen en lezen nemen ook wereld-oriënterende en expressievakken een prominente plek in. In de kleutergroepen komen de leerlingen op een aangepaste en geïntegreerde manier in aanraking met alle vak- en vormingsgebieden. Wij spreken dan over de brede ontwikkeling die zo kenmerkend is voor de leeftijdsfase van de kleuters.
De leerkrachten van Wereldwijs richten zich op goed onderwijs met optimale opbrengsten en realiseren zich dat het versterken van de motivatie en betrokkenheid van de leerlingen een belangrijke factor vormt. Betrokkenheid als een belangrijke voorwaarde voor ontwikkeling. Die betrokkenheid proberen de leerkrachten te realiseren door in hun onderwijs aan te sluiten bij de behoeften van kinderen en hetgeen de kinderen al weten en kunnen. Het onderwijs start daarom altijd vanuit de veilige context en is betekenisvol voor kinderen.
We leren in dat kader steeds meer rekening te houden met de verschillende leerstijlen en talenten van kinderen door aandacht te besteden aan de verschillende intelligenties.
In een complexe maatschappij hebben kinderen vooral behoefte aan het leren begrijpen van de complexiteit. Wij proberen samen met hen de samenhang tussen de dingen te ontdekken.
Om de kwaliteit van de samenwerking en het communiceren van kinderen te vergroten is er vanaf de kleuterperiode al veel aandacht voor de verschillende vormen van coöperatief leren.